Worki foliowe
W woreczkach foliowych można umieszczać:
- słodycze,
- wędliny i mięso,
- pieczywo,
- biżuterię,
- uszczelki, śrubki i nakrętki,
- artykuły biurowe.
Oczywiście na tym zastosowanie takich opakowań się nie kończy, ponieważ używa się ich także na zakupach. Część z nich posiada solidne uchwyty, ułatwiające przenoszenie sprawunków. Do ich zalet zalicza się wodoodporność. Mogą być więc wystawiane na działanie deszczu oraz umieszczane w zamrażalnikach bez ryzyka zniszczenia. Najbardziej klasyczne są te przezroczyste, choć niektóre firmy decydują się na woreczki kolorowe lub z nadrukowanym logotypem i nazwą marki.
Przedsiębiorstwa produkujące podobne opakowania, takie jak Doypack, proponują między innymi worki:
- do przechowywania,
- na żywność,
- przemysłowe.
Do pierwszej grupy zalicza się opakowania, w których przechowuje się biżuterię oraz inne drobne elementy. Drugą grupą są opakowania przydatne w branży spożywczej, przykładowo do pakowania pieczywa, słodyczy, ciast, serów, ryb czy bakalii. Natomiast ostatnią są woreczki wykorzystywane podczas przewożenia i magazynowania różnego rodzaju towarów.
Zainteresowanie wzbudzają także worki foliowe strunowe przydatne podczas mrożenia owoców i warzyw. Posiadają praktyczny suwak, dający możliwość szczelnego zamknięcia opakowania. Są to modele wielokrotnego użytku, tworzone z gęstego plastiku o odpowiedniej gramaturze. Odznaczają się bezpieczeństwem użytkowania oraz wygodą. Polietylen wykorzystywany podczas produkcji nie przedziera się i rzadko kiedy się rozciąga, dlatego na długo zachowuje swoje właściwości.